Nauczyciele prowadzący zajęcia w szkole jogi w Szczecinie
Ałła Raginis
Ałła Raginis praktykuje jogę według metody Iyengara od 1991 roku i prowadzi zajęcia od 1995 roku. Uczyła się wielokrotnie w Instytucie BKS Iyengara w Punie (Indie) i miała szczęście spotkać wyjątkowych nauczycieli, takich jak Gabriela Giubilaro, Faeqa Biria, Corin Biria, Lois Steinberg, Rita Keller, Ksiądz Joe Pereira oraz Claus Grzesch. Regularnie uczestniczy w warsztatach z nimi. Od 1998 roku jest uczennicą Roshi Shodo Harada (rinzaj zen) i regularnie uczestniczy w odosobnieniach medytacyjnych (zazen).
W swoim nauczaniu, Ałła pragnie przekazywać, że joga to nie tylko fizyczna sprawność ciała i dobre samopoczucie. Dla niej joga jest sztuką koncentracji, samoobserwacji i nauką, jak pozostawać w harmonii pomiędzy skrajnościami. Uczy, że fizyczność i duchowość nie są oddzielone, a praca z ciałem jest metodą, która pomaga tego doświadczyć.
Ałła posiada stopień nauczycielski Poziom 3 i jest certyfikowaną nauczycielką jogi Iyengara. Mieszka w Szczecinie, gdzie prowadzi Szkołę Jogi Ałły Raginis przy ulicy Monte Cassino 18a.
Kontakt: Facebook / Tel: 504 215 299
Olga Kwiatkowska
Praktykuje jogę od 2014 roku. Od tego czasu odbyła kilka podroży do Indii, by pogłębić swoją wiedzę i poznanie. Metodę Iyengara zaczęła stosować od 2016 roku. Poprzez nauczanie chce umożliwiać studentom życie w zdrowiu, akceptację swojej fizyczności, tworzyć przestrzeń do budowania swojego potencjału i podejmowania wyzwań na macie. W trakcie nauczania korzysta z dynamicznych sekwencji oraz z praktyk głębokiej regeneracji. Interesuje się jogą zorientowaną na fizjologię kobiety: prenatalną, menopauzy oraz hormonalną. W 2018 roku rozpoczęła kurs nauczycielski pod okiem swoich nauczycielek Ałły Raginis i Małgorzaty Postaremczak. Jej doświadczenie i praca zaowocowały zdobyciem w 2022 roku certyfikatu nauczycielki jogi wg metody Iyengara w stopniu 1.
Kontakt: Facebook
Małgorzata Postaremczak
Psycholożka. Specjalizuje się w obszarze doświadczeń kryzysowych i traumatycznych, skupiając się na budowaniu oraz nawiązywaniu relacji. Towarzyszy, wspiera i pomaga osobom doświadczającym trudności, kryzysów i traum w relacjach interpersonalnych. Posiada wieloletnie doświadczenie zawodowe. Aktualnie skupia się na mentoringu, superwizjach oraz działaniach rozwojowych dla specjalistów.
„Od wielu lat praktykuję jogę pod okiem mojej Nauczycielki Ałły Raginis. Zachwyca mnie jej podejście do praktyki jogi. Nasza wieloletnia współpraca przełożyła się na głęboką przyjaźń i współpracę. Wspólnie rozwijamy aktywności łączące jogę z komunikacją niewerbalną oraz teorią poliwagalną.”
Prowadzi autorskie warsztaty psychologiczne w ramach mentoringu dla przyszłych nauczycieli Jogi metody Iyengara, kursów zaawansowanej praktyki jogi oraz wybranych warsztatów rozwojowych w Szkole Jogi Ałły Raginis.
Kontakt: malgorzata.postaremczak@gmail.com
Współpracownicy i przyjaciele szkoły
Claus Grzesch
Claus Grzesch to wybitny nauczyciel jogi, znany ze swojej głębokiej wiedzy i doświadczenia w praktyce jogi Iyengara. Praktykował bezpośrednio u samego Mistrza Iyengara i jest ceniony za swoje unikalne podejście do jogi, które opiera się na integracji i równoważeniu pięciu wiatrów – Vaju: Apany, Udany, Samany, Prany i Vjany. Claus jest znany z umiejętności zagłębiania się w asanach i pranajamie oraz praktycznego wykorzystania Jogasutr. Wielu jego studentów uważa, że praktyka pod jego okiem to wielki zaszczyt. Claus szkoli nauczycieli na wszystkich poziomach i jest ceniony za swoje praktyczne podejście do jogi.
Tomek Guliński
Tomek Guliński to wszechstronna osoba – kucharz, poeta i buddysta. Współpracuje ze Szkołą Jogi Ałły Raginis i gotuje na naszych obozach i wyjazdach pyszne posiłki. Tomek stara się gotować według chińskiej metody 5 przemian, która nie jest tyle „kuchnią”, co raczej uporządkowaną strukturą przyrządzania posiłków. Uważa ją za najbardziej sensowną, zwłaszcza w połączeniu z makrobiotyką. Dla Tomka kucharz to terapeuta na poziomie energetycznym. Powinien pracować nad sobą, kierować się empatią, mieć dobry humor w kuchni, czuć zadowolenie i spełnienie. Gotowanie to dla niego forma medytacji, a eksperymentowanie dodaje do tego pierwiastek twórczy.
Kontakt: Facebook